השקעות בשוק ההון
כמו בסופרמרקט שהולכים לקניות, גם בבורסה לנירות ערך ובשוק ההון ניתן למצוא מכשירים רבים ומגוונים שניתן להשקיע בהם ולהתאים אותם לצרכים ולתקציב המתאימים למשקיע.
להלן בתמצית מספר מוצרי השקעה עיקרים שניתן להשקיע בהם:
קרנות נאמנות-
קרן נאמנות הינה מכשיר פיננסי המאפשר השקעה משותפת בניירות ערך באמצעות תיק השקעות המנוהל במשותף עבור כל המשקיעים בקרן, בידי חברה לניהול קרנות ("מנהל קרן"). ההצטרפות לקרן נעשית על ידי רכישת יחידות השתתפות בקרן .המחזיק ביחידות אלו זכאי לשותפות ברווחים בהתאם לגודל אחזקתו.
השקעת הקרן בניירות הערך מתבצעת על פי תשקיף והסכם נאמנות של הקרן. תיק ההשקעות של הקרן מנוהל על ידי מנהלים מקצועיים, שגובים שכר ניהול ונאמנות.
קרן נאמנות הינה מכשיר פופולרי מאוד בקרב משקיעים ולהלן כמה מהיתרונות של מכשיר זה:
- נזילות- רכישה ומכירה של יחידות קרנות נאמנות נעשית דרך מסלקת הבורסה ואיננה תלויה בביקוש והיצע , כמו ברכישת מניות ספציפיות. בעצם, מנהל הקרן, חייב לבצע את כל הוראות המכירה והקניה של הקרן במחיר אחיד שנקבע לכל המשקיעים בסוך יום.
- ניהול מקצועי- יתרון משמעותי במכשיר זה הינו הפקדת הכסף בידי מנהלי השקעות מנוסים.
- השקעה בסכומים קטנים- קרנות נאמנות מאפשרות למשקיע הפרטי לרכוש יחידות קרן גם בסכומים נמוכים מאוד.
- פיזור- אחד היתרונות הגדולים של קרנות נאמנות זה הפיזור הרחב בתיק ההשקעות בקרן. בעצם ,המשקיע אינו תלוי בביצועים של חברה אחת ובכך מקטין את רמת הסיכון שלו.
- מגוון רחב- ישנם מגוון רחב של קטגוריות שניתן להשקיע בהם לדוגמא: קרנות המתמחות במניות בארץ או בחו"ל, קרנות המתמחות באג"ח, קרנות כספיות , קרנות גמישות, קרנות מעורבות ועוד.
- פיקוח רחב- על קרן הנאמנות אחראיים מספר בעלי תפקידים שדואגים לתקינות ולפעילות שלה: מנהל הקרן, נאמן הקרן והרשות לנירות ערך.
איגרות חוב-
הנפקת איגרות חוב מאפשרת לחברות ולממשלה לגייס כסף מהציבור עם ריבית מסוימת שנקבעת ביום ההנפקה ובעצם ברכישת איגרת חוב הרוכש מעניק הלוואה לגוף המנפיק את האיגרת החוב. החברה שמנפיקה את איגרת החוב מחזירה לנו את החוב במועד שנקבע מראש ובתוספת ריבית.
את איגרת החוב ניתן לקנות ולמכור בבורסה במהלך יום המסחר בבורסה.
קיימים מספר סוגים של איגרות חוב:
- אג"ח ממשלתיות– מכונות גם אג"ח מדינה, ומונפקות באמצעות מכרזים הנערכים על ידי בנק ישראל. זהו מכשיר ממשלתי לגיוס הון מהציבור. מאחר שהממשלה אחראית לתשלומי הקרן והריבית, נחשב האג"ח הממשלתי לנכס פיננסי חסר סיכון.
- אג"ח קונצרניות– אג"ח של חברות עסקיות, המונפקות באמצעות הצעה לציבור (תשקיף). מאחר שקיים סיכון בהשקעה זו יותר מאג"ח מדינה, דורש הציבור פרמיה על השקעתו, וזו באה לידי ביטוי בתשואה גבוהה יותר (ריבית משולמת). חלק מהאג"ח הקונצרניות מדורגות על פי רמת הסיכון שלהן. שיטת הדירוג מתבססת על הערכת הסבירות לפירעון הקרן ולתשלום הריבית על ידי החברה המנפיקה.
-אג"ח להמרה – אג"ח הניתנות להמרה במניות, אג"ח אלה מונפקות על ידי חברות.
איגרות החוב נבדלות זו מזו גם ע"י סוג ההצמדה שלהן: צמודות למדד המחירים לצרכן, ריבית שיקלית קבועה וריבית משתנה.
מניות-
מניה היא סוג של נייר ערך, המאפשר לחברה המנפיקה לגייס הון מציבור המשקיעים בבורסה. המשקיעים הופכים לשותפים בחברה, וככל שהחברה מגדילה את פעילותה ורווחיה, כך יכולים המשקיעים ליהנות מפירותיה.
בכסף שמקבלת החברה מהציבור היא משקיעה בפעילות שלה על מנת לקדם את עסקיה. בנוסף ישנם חברות המחלקות דיבידנד ,כלומר, בעלי המניות משתתפים ברווחיה באמצעות קבלת כסף מזומן, לפי כמות המניות שבידיהם.
את המניות ניתן לקנות ולמכור בבורסה במהלך יום המסחר בבורסה.